sunnuntai 2. elokuuta 2009

Katua valtaamassa!

Vaihtovirtaverkko osallistui kahden pöydän, kolmen viltin ja useamman uhrean ihmisen voimin kadunvaltaukseen Jyväskylän rallien aikana, 1.8 Reclaim the Street - tapahtumassa. Tuntui tärkeältä tiedottaa ryhmän olemassa olosta olemalla itse mukana muiden järjestämässä, perinteisesti hyvin väkirikkaassa tapahtumassa. Lisäksi keräsimme rahaa toimintaamme myymällä lettejä, mehua, hennatatuointeja ja pieniä leipiä.


Suosiollinen sää ja innostava musiikki houkuttelivatkin paikalle melkoisen väkimäärän. Viralliset tiedotusvälineet puhuivat kolmesta sadasta osallistujasta - mikä varmasti tapahtuman alkupäätä ja vallattavella kadulle marssimista hyvin kuvastikin. Valtauksen aikana paikalla ehti käydä kääntymässä varmasti useampaan kertaan tuo määrä ihmisiä.


Perinteiseen Vaihtovirtaverkon tapaan olimme ideoineet ihmisille tavan osallistua toimintaamme taiteen keinoin. Levittelimme maahan rullallisen rakennussuojapaperia ja sormivärejä. Tehtävänanto kuului: "Jätä tähän terveisesi ydinvoimaan investoivalle Jyväskylän Energialle!"Sormivärit, tussit ja katuliidut innostivat kadunvaltaajat taiteilemaan sekä paperille, että asvalttiin upeita ja monitulkintaisia terveisiä. Asvalttia emme voi viedä mukanamme, mutta paperi käärittiin tapahtuman lopuksi huolellisesti rullalle ja toimitetaan Jyväskylän Energialle ensi viikon kuluessa.
Lisäksi mukanamme oli sekä paperiversio vetoomuksestamme, että suurempia ja pienempiä flaikkuja, joilla tiedotettiin toiminnastamme ja houkuteltiin ihmisiä liittymään mukaan.

Vetoomus keräsikin komeasti nimiä ja flaikkuja käytiin jakamassa ihmisten joukkoon melkoinen määrä. Pienempiä printtailtiin 160 kpl ja jäljelle jäi nelisen kymmentä. Kävijälaskuri sivustolla on raksuttanut kiitettävällä tahdilla, jonka toivomme flaikkujen jakamisen jälkeen jatkuvan. Muutama pisteellämme pysähtynyt aprikoi myös seuraavaan kokoukseen saapumista, joten toivomme, että uusia ja innokkaita kasvoja löytyy toimintaan lisää.

Myös verkostoitumiseen tapahtuma oli oivallinen. Maanystävien Jutan kanssa jutusteltiin kovasti kansalaistapahtuman järjestämisen rahoituskysymyksistä ja Jutta lupasikin alustavasti selvitellä, olisiko semmoinen heidän kauttaa mahdollista. Greenpeacen teltalla kävimme myös jutustamassa ja kutsumassa heitä osallistumaan kansalaistapahtumaan ja sieltäkin innostusta piisasi. Ilmeisesti molempien järjestöjen paikallistoiminta on kuitenkin Jyväskylässä ollut hiljaista - jospa tapahtuman kautta siihenkin voisi saada lisäeloa? Olisi mukava tarjota vetoapua tässä, sillä molemmilla järjestöillä on varmasti paljonkin ideoita ja oivalluksia, joita me voisimme omassa toiminnassamme hyödyntää.


Myös Ilona oli valtaamassa katua ja sai kunnian aloittaa komean maalauksemme tekeminen.

Kaiken kaikkiaan kadunvaltausjuhlat olivat meidän näkökulmastamme onnistuneet. Kävijöitä oli juhlissa paljon, meno oli hyvää, mutta niin rauhallista, että lapsen kanssa osallistuminen oli hyvinkin mahdollista. Ilmapiiri oli loistava, musiikki upeaa ja ihmisten tapaaminen riemastuttavaa! Kiitos RTS:n, ensi vuoden rallitkaan eivät ahdista yhtä paljon kuin yleensä.

1 kommentti:

  1. Keskustelua Keskisuomalaisessa kadunvaltauksesta: http://www.ksml.fi/mielipide/keskustelupalsta/posts/list/2079.htm

    Allekirjoittaneen kommentti sivulla 2.

    VastaaPoista